Siirry suoraan sisältöön

Kassavirta on kuningas

  4 syytä miksi kassavirtaa ilman muuta kannattaa seurata

  Kassavirtalaskelma on tärkeä työkalu jokaiselle yhtiölle – oli kyse sitten esim. kasvusta, kriisistä tai tulevista investoinneista ja liiketoimista. Talousjohtamisen asiantuntijamme, Management Consultant, Sami M. Tolonen suosittelee panostamaan sekä toteutuneen että tulevan kassavirran luotettavaan seurantaan ja analysointiin oikea-aikaisesti ja olennaisten henkilöiden toimesta.

  Kassavirran seuraaminen kannattaa ainakin neljästä syystä, koska kassavirta on

  1. Konkreettinen mittari
   Kassavirta on helposti ymmärrettävä talouden mittari toisin kuin tuloslaskelma, joka ei kuvasta rahaliikennettä. Yksi euro kassavirrassa on yksi euro pankkitilillä ja siten kassavirta on hyvin konkreettinen seurattava, vaikka lukijalla ei olisikaan talousalan kokemusta.
  2. Yrityksen polttoaine
   Kassasta maksetaan mm. yrityksen ostolaskut, työntekijöiden palkat ja investointien omarahoitusosuudet. Kassan muutosta voidaan tarkastella kassavirrasta. Kassavirta on siis polttoaine, yrityksen elämän edellytys.
  3. Konkurssin välttäjä
   Jos päädytään huonoimpaan mahdolliseen skenaarioon, eli konkurssiin, syynä ei ole ollut tilikauden raskas tappiollinen tulos, vaan riittävän negatiivinen kassavirta, joka on syönyt kassan. Ollaan jouduttu tilanteeseen, jossa yrityksellä ole enää maksukykyä hoitaa velvoitteitaan.
  4. Yrityksen arvo omistajille
   Yrityksen arvo määräytyy omistajilleen yrityksen olemassaolonsa aikana kerryttämällä kassavirralla. Yrityksen arvoa omistajilleen maksimoi mahdollisimman korkea positiivinen kassavirta, joka jatkuu mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen. Tästä näkökulmasta kaikki muu on toisarvoista.

  ”Pohjautuen omiin kokemuksiini suomalaisista pk-yrityksistä niin työntekijänä, tilintarkastajana kuin konsulttina, on todettava, että kassavirran aktiivinen seuraaminen on liian harvinaista. Omalla tavallaan tämä on ymmärrettävää, koska kassavirtapohjaiset laskelmat, varsinkaan ennusteet, eivät välttämättä kuulu tilitoimiston lähettämään kuukausipakettiin (kirjanpito, tuloslaskelma ja tase). Lisäksi kassavirran syvällinen ymmärrys vaatii sekä tuloslaskelman että taseen sisäistämisen.”, Tolonen kiteyttää kokemuksensa kassavirran seuraamisen tärkeydestä.

  Kysy lisää:


  BBI talousjohtamisen palvelut
  Soita 020 735 0230 tai lähetä sähköpostia [email protected]