Siirry suoraan sisältöön

Coach auttaa itsetuntemuksen kautta kohti haluttua muutosta

  Terapeutit tykkäävät terapiasta, muut ihmiset välttämättä eivät. He haluavat vain päästä ulos vaikeasta tilanteesta. (Monte Bobele, Arnold Silve)

  Terapiassa hoidetaan psyykkisiä vaikeuksia psykologisin menetelmin. Se on tärkeää ja jopa välttämätöntä sitä tarvitsevalle ihmiselle. Coachaaminen ei ole terapiaa. Se on valmennusta, jossa coach valmentaa asiakastaan pääsemään ulos vaikeasta tilanteesta ja etenemään kohti asiakkaan toivomaa tavoitetta.

  Coach-keskustelu etenee tietyn rakenteen mukaisesti askel askeleelta. Coach esittää kysymyksiä, joihin vastaamalla asiakas selkiyttää omia ajatuksiaan ja saa useimmiten elämänsä tai työnsä punaisesta langasta kiinni. Coachaamalla valmennettava löytää omat ehkä vain väliaikaisesti piilossa olleet voimavaransa, joiden avulla hän kykenee etenemään kohti haluamaansa tavoitetta. Coach saa coachattavansa ajattelemaan asiaa eri näkökulmasta, ehkä yllättävästäkin. Näin avautuu uusia mahdollisuuksia. Usein jo ensimmäisen coach-istunnon jälkeen valmennettava oivaltaa, mistä hänen pitäisi aloittaa selvitäkseen vaikkapa työpaikkansa kaaoksesta tai saadakseen yrityksensä nousukiitoon.

  Coaching parasta, mitä auttamisen kenttä on antanut

  Eräs asiakkaani sanoi ensimmäisen coach-tapaamisemme jälkeen, että keskustelumme oli parasta, mitä hänelle on auttamisen kentässä tapahtunut. Hän oli käynyt pitkän terapian ja hakenut apua useista lähteistä. Voi olla, että terapiaistunnot olivat hyvä pohja tälle coaching-istunnollemme – tai sitten ei. Vaikea sanoa. Valmennus oli kuitenkin sitä, mitä hän oli jo vuosia etsinyt.

  Coachauksella ei keskitytä menneeseen eikä syiden etsimiseen. Sen sijaan fokuksessa ovat ihmisen olemassa olevat voimavarat ja vahvuudet. Coachaus nostaa itsetuntemusta ja -luottamusta ja rakentaa suuntaviivat kohti tulevaisuudessa olevaa ratkaisua.

  Valoa tunnelin päähän

  Onnistumisen kokemuksia, omien yllättävienkin kykyjen löytämistä, vaikeista tilanteista ulospääsyä ja asioiden parempaa sujumista toivottuun suuntaan, näitä kaikkia ja vielä muutakin saamme aikaan coaching-prosesseilla – ratkaisukeskeisesti ja vain muutamalla tapaamisella.

  Kirjoittanut BBI Management Coach Helena Helenius Lamminparras :


  BBI Coaching team
  Soita 020 735 0230 tai lähetä sähköpostia [email protected]


  Sinua saattaa kiinnostaa myös: