Siirry suoraan sisältöön

Interim-johtaja

Usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet usein toistuvia kysymyksiä tähän UKK-osioon. Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, soita ihmeessä tai lähetä viestiä! Olemme täällä sinua varten.

Interim (latinaa: väliaikainen), interim-johtajat, joita usein kutsutaan myös vuokrajohtajiksi, ovat korkean tason johtajia ja osaajia, jotka väliaikaisesti ottavat vastatakseen tietyn hankkeen tai projektin tuloksellisesta läpiviennistä. Interim-johtajat lähtevät yrityksestä, kun sovittu tehtävä on suoritettu tai ongelma ratkaistu ja/tai tilanne vakautettu ja organisaatiossa löydetty sopiva toimintamalli. Interim-johtaja on talossa vain niin kauan kuin tarve on olemassa.

Mitä on interim-johtajuus?

Interim-johtajuus tarkoittaa väliaikaista johtajuutta. Kokenut ja osaava interim-johtaja toteuttaa akuutit businesskriittiset tehtävät. Interim-johtajasta on hyötyä kun tärkeään kehitys- tai muutosprosessin johtamiseen ja toteuttamiseen tarvitaan väliaikaisesti huippuosaaja.

Interim-johtaja on varteenotettava vaihtoehto, kun äkillisesti vapautuneeseen ylimmän johdon tai asiantuntijaroolin tehtävään tarvitaan huippuammattilainen. Interim-johtaja palkataan yritykseen määräajaksi, yleensä 6-12kk, tarpeen vaatiessa useaksi vuodeksi.

Interim-johtajan ominaisuuksia

  • Väliaikainen
  • Erittäin kokenut johtamisen ammattilainen / asiantuntija
  • Työskentelee yrityksen sisällä
  • Integroitunut asiakasyritykseen, jossa työskentelee
  • Riippumaton osaaja – keskittyy täysin tuloksen tekemiseen
  • Toimivalta sovittujen reunaehtojen mukaisesti, esim. suhteessa henkilöstöön

Kuuluvatko interim-johtajat yrityksen henkilöstöön?

Tätä kysytään usein. Vastaus on yksiselitteinen: Eivät kuulu. Interim-johtaja toimii freelance-pohjalla, mutta kuuluu yleensä palveluja tarjoavan organisaation listoilla. Interim-johtajalla on toimeksiantosopimus, joka rajoittuu tiettyyn ajanjaksoon tai hän voi toimia toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella.

Mikä on interim-johtajan ja liikkeenjohdonkonsultin ero?

Käytännön rajanveto voi joskus olla häilyvä. Kuitenkin, aivan varmuudella, konsultti suorittaa liikkeenjohdonkonsultointia, analyyttisiä ja konseptuaalisia tehtäviä, on usein mukana strategiatyössä ja/tai kirkastamisessa strategiaa. Interim-johtaja voi tehdä kaikkea tätäkin, mutta vastaa operatiivisesta toiminnasta osaamisalueellaan, arjen johtamisesta, hänellä voi olla alaisia ja ennen kaikkea hänellä on budjetti ja tulosvastuu. Hän on vahvemmin osa organisaatiota.

Mikä ero on interim-johtajalla ja määräaikaisella vuokratyöntekijällä?

Tehtävien ja osaamisen vaatimustasot vaihtelevat suurestikin. Interim-johtaja on yleensä projektin johtaja tai muissa johtotason tehtävissä, kun taas väliaikainen vuokratyöntekijä on useimmiten erilaisissa tukipalveluissa tai muissa asiantuntijatehtävissä. Interim-johtajalla voi olla alaisia johdettavana kuten johtoroolissa muutenkin. Interim-johtaja voi toimia vaikkapa yrityksen toimitusjohtajana.

Miksi emme hakisi interim-johtajaa suoraan DIY, vaikka netistä surffailemalla?

Tämä vaihtoehto voi olla halvempi, mutta taatusti ei parempi. Olette etsimässä huipputason osaajaa, jonka tehtävänä on businesskriittisen tehtävän läpivienti. Aivan niin, haluatte varmistua siitä, että huipputason osaaja myös löytyy. Se mikä näennäisesti säästyy DIY-vaihtoehdolla, saattaa helposti palaa hakemiseen, haastatteluihin, referenssien tarkistuksiin ja kaikkeen siihen, minkä olemme jo tehneet puolestanne. BBI Group voi tarjota teidän tarpeisiinne “käsinpoimitun” huippuosaajan hyvinkin nopeasti.

Mitkä ovat interim-johtajan vastuut ja toimialueet?

Interim-johtaja voi toimia monenlaisissa tehtävissä. Tyypillisimpiä ovat toimitusjohtaja, kehitysjohtaja, tuotantojohtaja, talousjohtaja, HR-johtaja tai ICT-johtaja.  Kriisiaikoina tai esimerkiksi yllättävässä toimitusjohtajavaihdoksen aikana Interim- toimitusjohtaja voi varmistaa toiminnan jatkuvuuden muutostilanteen yli. Kokemuksesta tiedämme, että äärimmäisen harvoin merkittävät uudelleenjärjestelyt, fuusiot tai saneerausmenettelyt voidaan menestyksekkäästi hoitaa ilman ulkopuolista apua.

Onko interim-johtajien käyttö yleistä Suomessa?

Ei ole vielä kovin yleistä, Muualla Euroopassa ja muissa Pohjoismaissakin käyttö on paljon yleisempää.  On kuitenkin hienoa, että interim-palvelujen käyttö kasvaa  Suomessakin nyt huimaa vauhtia.

BBI Group on alan pioneerejä Suomessa, interim-johtajamme ovat kokeneita ammattilaisia, jotka senioriteettinsa ansiosta pystyvät nopeasti ottamaan operatiivisen vastuun ja toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet.

Aloitetaanko?

Ota yhteyttä ja kerro meille tarpeesi. Me autamme sinua löytämään interim-johtajan juuri sinun tarpeisiisi.

Ota yhteyttä